Followers

Sunday, January 30, 2011

My Birthday



emmm nie masa menyambut birthday aku yang ke-34 tahun....alamak im getting old...kawan2 celebrate birthday aku kat Riverside Majestic Hotel.....thank u my frens .... i love u all....coz very caring .....lepas makan sempat jugak kita orang ambik gambar kat wash room ....hehehhe

Saturday, January 29, 2011

Flower Girl

cute tak anak i nie hehehe....dia orang nie kalau bab posing memang no1.....gambar nie masa anak i jadi flower gal kawin adik i .........

BabY bOy


Soooo cute baby nie kan....ini anak buah i....dalam keluarga mak mertua ...baru nie jee dapat cucu lelaki...wahh bukan main suka lagi kita orang bila adik ipar i dapat baby boy....TAHNIAH !!!!! my brother in law coz dapat baby boy.....bila tengok baby nie emmm nak jugak nak dapat baby boy....insyaallah...

WaJaH YaNg CaNtiK


Apa yang u all tafsirkan pasal kecantikkan wajah???? Adakah anda cantik??? Kecantikkan bukan hanya memiliki wajah dan bentuk badan yang cantik dan sempurna....tetapi cantik adalah datang daripada hati yang ikhlas penuh dengan sifat kendiri yang cantik2.....untuk menjadi seorang insan yang cantik jauhilah diri anda dari dibelenggu sikap dendam dan dengki serta bongkak...sekiranya tiada sifat ini dalam diri kita insyallah akan terpancar kecantikkan di wajah lebih-lebih lagi menunaikan solat 5 waktu ....Adakah anda agree akan pendapat saya ?????
Bukan hanya dengan pengambilan makanan yang sihat dan menggunakan produk2 kecantikan sahaja boleh mempaparkan wajah yang cantik.......tetapi hubungan yang baik sesama manusia juga akan memancarkan kecantikkan yang amat diwajah....oleh itu kita perlu berbuat baik dan senyum selalu dengan seikhlas hati.....

Kelebihan Buah Strawberry


Strawberry merupakan tanaman buah berupa herba yang rata-rata memiliki 200 biji kecil per satu buahnya. Ada 700-an macam jenis strawberry. Salah satu jenis spesiesnya bernama Fragaria chiloensis L. Jenis ini yang menyebar ke berbagai negara Amerika, Eropa dan Asia. Spesies yang lainnya yaitu F. vesca L. Yang satu ini lebih menyebar luas dibandingkan spesies lainnya. Jenis strawberry ini pula yang pertama kali masuk ke Indonesia. Warna merah pada strawberry matang sangat beralasan. Warna merah itu disebabkan karena buah ini kaya pigmen warna antosianin dan mengandung antioksidan tinggi. Mendengar kata antioksidan, anda tentu sudah tahu bahwa itu artinya, khasiatnya sangat banyak. Dan anda benar! Buah strawberrymenyimpan nutrisi yang luar biasa. Selain antioksidan tersebut, ia juga kaya serat, rendah kalori, dan mengandung vitamin C, folat, potassium, serta asam ellagic.
Mau tahu khasiat strawberry?
1. Strawberry mampu menyusutkan kadar kolestrol.
2. Strawberry dapat membantu melumpuhkan kerja aktif kanker karena asam ellagic yang dikandungnya tersebut.
3. Strawberry dapat meredam gejala stroke.
4. Strawberry mengandung zat anti alergi dan anti radang.
5. Konsentrasi tujuh zat antioksidan yang ada pada strawberry lebih tinggi dibandingkan buah atau sayuran lain, sehingga strawberry merupakan buah yang efektif mencegah proses oksidasi pada tubuh (Oksidasi ialah hancurnya jaringan tubuh karena radikal bebas. Oksidasi juga bertanggung jawab pada proses penuaan).
6. Strawberry yang kaya vitamin C sangat bermanfaat bagi pertumbuhan anak.
7. Strawberry yang hanya sedikit mengandung gula juga cocok untuk diet bagi pengidap diabetes.
8. Strawberry yang dimakan teratur dapat menghaluskan kulit dan membuat warna kulit terlihat lebih cerah dan bersih. Khasiat yang terkenal lainnya adalah anti keriput!
9. Strawberry dapat memutihkan atau membersihkan permukaan gigi.
10. Strawberry ampuh melawan encok dan radang sendi.
11. Daun strawberry juga berkhasiat karena memiliki zat astringent. Tiga hingga empat cangkir air hasil rebusan daun strawberry per hari, dapat efektif menghentikan serangan diare.
12. Kebutuhan vitamin C orang dewasa perharinya dapat dicukupi oleh 8 buahstrawberry (98 mg). Kebutuhan serat juga sekaligus bisa terpenuhi.
 

CuTe

Cute tak ....???? Ini anak aunty i ......best jugak kalau ada anak kecik kan .....kalau i pegi rumah aunty i mesti si Yussof nie suka main dengan i......he so sweet n now his age just 2 years old ...kecik nya cousin i kan heheheh.....

My Great Daughters


Inilah anak aku yang selalu buat aku rasa bahagia....wthout them tentu aku rasa sunyi....coz my daughter nie banyak celoteh ada jee cerita..lebih2 lagi kalau balik dari sekolah....

Menu Masakan Tengahari - SimPle

***Ayam Goreng Bombay***

***Ikan Terubuk Masin***

***Sayur Labu Masak Lemak***

U all boleh lah cuba menu yang i suggest nie utk makan tengahari nie .....anak2 i memang suka menu nie....it just simple menu for launch kat rumah.......

Luahan Pagi

veryyyy good morning u all.....alamak ari nie aku bangun lewat pulak pasal gara-gara update blog aku malam tadi.....tapi tak apa janji hati mau senang....ariee nie aku breakfast 'roti canai' oppssss bukan aku yang buat just beli jeee ....lagipun anak2 suka makan roti canai.....emmm boringlah husband tak balik lagi ths week...so today i dan anak-anak gie rumah usu  ariati......untuk hilangkan rasa boring....
Hari nie aku n usu ariati cadang nak masak sayur lemak...., ikan terubuk masin n ayam bombay....wow sedap tau ......!!!!!!!!!


Sajian

Resepi-resepi terkini - Saji Online

Alamak malam nie nak kongsi cerita resipi....u all suka masak takk...atau just suka makan jeee...pada sesiapa yang minat memasak nie soooo bolehlah u all buka saji online .....then can try any resipi yng korang suka....for those mummy yang nak cuba resipi baru ..apa lagi ....go to saji online lah...sure husband u all suka...n semakin sayang kat u all.....hehehe








Best tak...u all tengok menu-menu nieee.....u all bolehlah gie rumah hijau untuk mencuba semua menu2 sedap...i jamin semua menu yang introduce nie memang besttttttt.......

Friday, January 28, 2011

Salam Malam


Hai selamat malam......emmm malam nie memang penat gilerrrr lah......lepas jee abis keja aku n kwn2 gie gym...wowww memang bestlah....i think it good for all of us untuk keluarkan peluhh....actually my parent ada beli gym equipment tapi bila kat rumah tuuuu rasa malas pulak nak bersenam....tapi kalu kat tempat gym yang berbayar bersemangat pulak aku.....bukan main lagi aku nak turunkan berat badan......welll hope my target will achieve......

The Biggest Shopping Mall




For all fren yang luar dr Sarawak....i just nak bagi tau the best shopping mall yang kita mesti pegi is THE SPRING......it is the best place to shopping ......at there we hv many shop lot....n we also can get the branded goods ...........so kalau datang kat Kuching Sarawak jgn lupa pulak n shopping kat The Springg.....

FaVouRite DisH

Mendapatkan hidangan yang sihat maka ayam Peri-Peri Nando’s lah harus menjadi keutamaan.
Ini kerana ia terdiri daripada ayam gred A paling segar, diperap selama 24 jam dengan adunan ramuan resipi Afro-Portugis dan dipotong mengikut bentuk rama-rama sebelum dipanggang segar.
Di samping itu, ia juga dibuang lemak, tanpa tambahan pewarna, perasa atau MSG. Ia juga rendah kalori tetapi tinggi kandungan protein.
“Kelebihan ayam Nando’s ialah ramuan Peri-Peri Nando’s yang kaya dengan Vitamin C, Vitamin A, antioksidan dan cili pedas yang membantu meningkatkan metabolisme dan membakar lemak.

Aku kalau pegi jee kat KL pasti gie makan kat nandos.....coz it my favourite n as u knw it a healthy food ...so all of u dont worry about diet......aku selalu makan kat sunway pyramid or bukit bintang....

HeALty FooDs

A healthy lifestyle is the most ethical way of living. In our day to day lives we hear a lot about healthy lifestyles; however, some people find it difficult to maintain it. In layman term we can explain a healthy lifestyle as a person who does not smoke, has a healthy body weight, exercises regularly and of course has a healthy diet. Although, it sounds simple, but for some the implementation part is quiet tough. In order to maintain a healthy lifestyle, the trick is to make small changes in your current lifestyle. One of the biggest problems that we face today is lack of activity.


By lack of activity we mean that there is no exercise or no such extra workouts other than your daily routine work. One can drastically improve upon his lifestyle by making small changes. It includes: adding fruits to your cereal and having extra glasses of water in your daily routine. Even moderate activities like cycling, gardening and walking can make a huge difference. In order to get a healthy lifestyle, we really need to change our eating habits. These days’ people are fond of junk food, which is good occasionally, however, there are people which have made this as part of their regular eating habits.
Eating Habits: 
Eating a healthy diet is a part of healthy lifestyle. A healthy diet not only helps in weight management but it also improves upon your quality of life. A proper diet plan can help you with the right intake of calories, proteins and carbohydrates etc. The diet plan tells you as what food group’s one should focus on for a healthy lifestyle. There are few simple ways to change your eating habits. One should increase your daily fruit intake, sneak in more vegetables, eat fat free diet and make some substitutes.



Fashion


This picture show how korean gals look like....well as we knw them very fashionable.....sekarang nie memang demam fashion korea.....dia orang lebih maju walaupun sebelum nie negara dia orang selalu ditindas oleh north korea......i really like the way korean gals look like .....

i just nak share dengan u all out there....nie adalah drama paling famous di Taiwan...drama nie memang best n jalan cerita pun best.....cerita nie mengisahkan sepupu isteri si suami nie telah jatuh hati kat suami dia .....n kalau nak tau lebih lanjut tengoklahhhh......


Title: 犀利人妻 / Xi Li Ren Qi
English title: The Fierce Wife
Genre: Family
Episodes:
Broadcast network: TTV / SETTV
Broadcast period: 2010-Nov-05
Air time: Fridays 22:00-23:30
Opening theme song: Wu Tian Ji Nian (五天幾年) by Freya Lin 林凡
Ending theme song: Zhong Shang (重傷) by Freya Lin

Synopsis:
Xie An Zhen was happily married with one daughter until her husband cheated on her with her cousin. And the ensuing divorce became a battle of love and wits.

Cast:
Sonia Sui as Xie An Zhen 謝安真
Wen Sheng Hao as Wen Rui Fan 溫瑞凡
Chris Wang as Lan Tian Wei藍天蔚
Amanda Zhu as Lai Wei En 黎薇恩
A Bao (阿寶) as Wen Yu Meng 溫雨萌
Hu Ying Zheng (胡盈禎) as Wen Rui Xuan 溫瑞萱
Patrick Li (李沛旭) as Hao Kang De 郝康德
Mini Bin (迷你彬) as Hao Zhuang Zhuang 郝壯壯
Guan Yong (關勇) as Wen's father 溫父
Zhou Jia Li (周嘉麗) as Wen's mother 溫母
Pan Li Li (潘麗麗) as Xie's mother 謝母
Xi Man Ning (席曼寧) as Lan's mother 藍母
Janel Tsai as He Ai Lin 何愛琳
Fu Lei (傅雷) as Manager Zhuang 莊總經理
Lin Zhi Xian as Police

* Info credit to Google search


Turkey






Istanbul  is Turkey's most populous city, and its cultural and financial center. The city covers 25 districts of the Istanbul province. It is located on the Bosphorus Strait, and encompasses the natural harbor known as the Golden Horn, in the northwest of the country. It extends both on the European (Thrace) and on the Asian (Anatolia) side of the Bosphorus, and is thereby the only metropolis in the world which is situated on two continents. In its long history, Istanbul served as the capital city of the Roman Empire (330-395), the Byzantine Empire (395-1204 and 1261-1453), the Latin Empire (1204-1261), and the Ottoman Empire (1453-1922). The city was chosen as joint European Capital of Culture for 2010. The "Historic Areas of Istanbul" were added to the UNESCO World Heritage List in 1985.


*Info credit to Googles search

Thursday, January 27, 2011

Juadah


hehehhe ...nie lah menu yang aku dan kawan2 aku order masa makan kat Chillie Peppers....sedap tau....for me ok n just nice ...tapi korang boleh cuba n komen .....coz different orang lain dia punya citarasa....but it just simple menu but nice...the 1st pic is Tang Hoon Seafood goreng n yang 2nd pic tu Tang Hoon Sup....hheeee  agaknya kita orang nie memang minat gilerrr kat tang hoon mee.......but tang hoon mee is good for those yang ambil makanan diet ...

Restaurant

yesssss......nie lah tempat yang aku gie breakfast pagi tadi ....emmm cantik tak tempat nie.....ths place is Chillie Peppers Restaurant ala kat Jalan Perumahan Lama n kat belakang Shell...so mana2 member out there bolehlah cuba makan kat tempat i suggest nie....

Rings

U cccccc....nice kan accessories nie.....my favourite ringsss...aku ada banyak collection cincin yang unik dan menawan ....tak tau lah sekarang nie dah minat collection cincin pulak.....butterfly ring tu aku beli kat Vincci n yang lagi satu tu aku beli kat kiosk yang jual barangan Thailand .....aku beli kat shopping mall The Spring n harga pun ok cuma RM7.00 sahaja......

TIPS

Aku nak kongsi tips dengan korang...haaaaa yang ni adalah JASMIN TEA....almost everyday aku ambik air Jasmin Tea nie ...kalau nak kurangkan lemak dan nak body nampak langsing soooo amalkanlah minuman chinese tea ....but i just teh nie yang paling sedap...... kita boleh minum masa breakfast n lepas makan tengahari.... but of coz lah have to control kuantiti makanan.....tapi aku dah amal lebih kurang 3 tahun n nampak dia punya impact .... so cubalahhhhhhh!!!!!!!!!!!! Boleh beli kat mana2 supermarket....harga pun berpatutan cuma RM.4.80 sahaja ...

I'm Ur Diamond

Hello my frennnn....this picture i took ths morning and have a breakfast wth my lovely fren ....im sure people out there also like ths place coz the place very comfortable n the pricing of food very reasonable..........ok tak gambar aku kat sini ......hehehheh

My Frens

hiiiii everybodyyyyy....ini 3 orang charlie angels ...hhehheheh..well dua orang tu kawan i....both of them are my fren ...them very nice person and sincere in relationship......hopefully this two of my fren akan terbuka hati untuk buat blog dia orang sendiri n share wth us in here ........

Nice Place To Visit



 U see in this picture......really great ...u all tau tak kat mana???? haaa nie adalah ISTANBUL, TURKEY....i love turkey memang one day nanti i nak pergi ke istanbul coz it the best place to visit ....coz ada banyak sejarah ISLAM kat sana ......penduduk di istanbul memang padat ...
cuba korang imagine kalaulahhh waterfront Kuching Sarawak macam kat dalam gambar niee.....wah tak payah nak gie jauh2 kan heheheh .....welll who knowssss 

About Me


Oleh sebab aku baru melayari bahtera dunia blogger ni sooo aku nak introduce kat u all serba cikit info pasal aku lerrrr...Nama aku Phyrra Lily tapi ko rang boleh panggil aku phyrra or lily ...aku berasal dr Kuching Sarawak ...status opppsss  dah of coz dah berpunyalahhhh...now let me introduce my husbnd to u all... this is my beloved hubby....aku memang bertuah dapat suami yang baik dan penyayang....nama dia mohamad dolhardhi...soooo apa macam ada handsome kah ??????


haaaa nie paling bestttt...dia orang anak emas i ....cute tak..? korang rasa lah muka my daughters nie macam aku ke atau macam hubby aku.....? anak i nie memang suka posing.....yang eldest tu baru je 10 tahun n yang youngest dah 8 tahun.....dia orang sekolah kat SK Rakyat Hj.Bolhassan...

Wednesday, January 26, 2011

Sweet Opening

Khabar Reeee (jawa version) hehehhehee..... helloo everybody ..today is the best day for me coz 1st time hv blog n will get knowing great diamonds in here.....hope u all bagi support kat aku n sudi-sudilah meluangkan masa to visit n enjoy my blog....soooo renung-renungkan hehehhe.....Dalam blog aku ada macam2 types color of life....so if u want to know well just visit my blog k....